Bezienswaardigheden in Turijn

Als je een bezoek aan Turijn brengt dan is er voldoende te zien en te doen om je minstens enkele dagen bezig te houden. De stad heeft van alles te bieden op het gebied van barokke palazzo’s, mooie monumenten, sfeervolle pleinen en allerlei andere bezienswaardigheden. Kortom: je hoeft je niet te vervelen tijdens je stedentrip naar Turijn.

Op deze pagina lees je informatie over de verschillende bezienswaardigheden in Turijn die volgens ons echt het bezoeken waard zijn. Er is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen in Turijn, maar wij hebben ons tot de populairste en meest indrukwekkende hotspots beperkt.

Via gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Turijn bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Turijn.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Turijn
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Turijn via GetYourGuide
entreetickets, activiteiten en tours in Turijn via Tiqets

Real Chiesa di San Lorenzo

De “Real Chiesa di San Lorenzo” is de kerk van het koninklijke huis, gelegen aan het Piazza Castello, vlak langs het koninklijk paleis. De kerk werd gebouwd in het midden van de 16de eeuw, in opdracht van Emanuele Filiberto, hertog van Savoye. Nadat hij op de dag van San Lorenzo in 1557 een belangrijke slag tegen de Fransen won werden Savoye en Turijn hem toegewezen door koning Filips II. In ruil daarvoor, bouwde hij het koninklijk paleis in Turijn, en deze kerk. In 1634 werd de kerk verbouwd door architect Guarino Guarini, een meester van de barok. Een vierkant grondplan dat een achthoek wordt en vervolgens overgaat in een Grieks kruis vormen de basis van de kerk, met verborgen koepels om het hoofdaltaar te verlichten.

Meer info over Real Chiesa di San Lorenzo

Real Chiesa di San Lorenzo

Il Polo Reale


Nog op het Piazza Castello vind je “Il Polo Reale”, een van de grootste verzamelingen van musea in Europa. In het hart van Turijn vind je deze musea waar je geschiedenis, kunst en natuur kan bewonderen: de kunstgalerij Galleria Sabauda, het archeologisch museum Museo Di Antichità, het wapenmuseum Armeria Reale en de koninklijke bibliotheek (Biblioteca Reale). Daarnaast kan je ook twee delen van het paleis bezoeken om te ontdekken hoe de nobelen hier vroeger leefden en de geschiedenis van de streek te ontdekken: het Palazzo Reale en het Palazzo Chiablese. Ook deze twee musea maken deel uit van Il Polo Reale in Turijn.

Meer info over Il Polo Reale

Piazza Vittorio Veneto

Aan de rivier Po ligt het Piazza Vittorio Veneto, het grootste Piazza van Turijn, aangelegd in de 17de eeuw. Dit plein werd gebouwd na de constructie van de stenen brug over de Po die er in 1810 kwam. Het plein kreeg zijn huidige naam pas na de Eerste Wereldoorlog, ter nagedachtenis van de Slag bij Vittorio Veneto in 1918, waar de Italianen hun Oostenrijks-Hongaarse tegenstanders versloegen. Overdag is het hier een drukte van jewelste met auto’s en scooters, maar ‘s avonds verandert het enorme plein in één groot terras en kun je hier heerlijk genieten van allerlei lekkers. Onder het plein kan je trouwens je auto gemakkelijk kwijt in de grote parkeergarage.

Piazza Vittorio Veneto

Mole Antonelliana

Op de achterkant van de Italiaanse 2 cent-munt vind je het Mole Antonelliana, een enorm bekend gebouw in Turijn. Het is vernoemd naar Alessandro Antonelli, de architect van het gebouw, die er in 1863 aan begon. Het Mole Antonelliana was bedoeld als synagoge, maar door de architect zijn continue wijzigingen aan het ontwerp, ging dit uiteindelijk niet meer door en werd de bouw gestopt in 1869. In 1873 kon Antonelli weer beginnen en één jaar na de architect zijn dood, in 1889, was het Mole Antonelliana officieel af. Tegenwoordig huist hier het Nationale Museum van de cinema, wat vaak het hoogste museum ter wereld genoemd wordt.

Meer info over Mole Antonelliana

Mole Antonelliana

Lijkwade van Turijn

Geen bezoek aan Turijn is compleet zonder een bezoek aan de Duomo di Torino, de Kathedraal van Turijn, waar de lijkwade van Turijn te vinden is. Dit eeuwenoud relikwie is volgens vele christenen de lijkwade waarin het lichaam van Jezus werd gewikkeld bij zijn begrafenis. Deze lijkwade wordt al genoemd in de 14de eeuw, hoewel de Katholieke Kerk ze nooit als een authentiek relikwie herkend heeft. Na heel wat over en weer reizen, komt de lijkwade uiteindelijk in 1578 in Turijn terecht, waar ze tot nu toe altijd gebleven is. Er bestaan honderden theorieën over de lijkwade en de echtheid ervan, maar het staat zeker vast dat de lijkwaden menig Christen en onderzoeker door de eeuwen heen heeft gefascineerd.

Om de lijkwade zelf te zien moet je op het juiste moment een bezoek aan Turijn brengen. Hij is slechts af en toe te bewonderen: om de vijf jaar voor een periode van ongeveer twee tot drie maanden.

Meer info over de Lijkwade van Turijn

Lijkwade van Turijn

Porta Palatina

Waan je volledig in de Romeinse tijd bij een bezoek aan de Porta Palatina. Deze poort was ooit één van vier poorten in de stadsmuren rond Turijn. Het is waarschijnlijk het meest bekende Romeinse overblijfsel in de stad, samen met het vlakbij gelegen Romeinse theater. De bouw hiervan kunnen we helemaal terugbrengen tot de tijd van Keizer Augustus uit de eerste eeuw na Christus. Samen met de twee torens Porta Decumana en Porta Praetoria, telt deze poort als een van de best bewaarde Romeinse poorten ter wereld uit die periode. De poort vormde het begin van de “cardus maximus” doorgangsroute die helemaal doorloopt naar de Via San Tommaso.

Porta Palatina

Quadrilatero Romano

Wie van het nachtleven wil proeven in Turijn, begeeft zich best naar de Quadrilatero Romano. Deze oude wijk in het centrum van Turijn is opgebouwd uit smalle straatjes en knusse pleintjes. Op elke straathoek vind je er gezellige, authentieke Italiaanse restaurantjes, afgewisseld met talrijke bars en cafés. Een groot deel van de wijk is enkel toegankelijk voor voetgangers, wat enkel toevoegt aan de gezellige sfeer ‘s avonds. Hier komen zowel toeristen als Torinezen naartoe om van het uitgaansleven te genieten.

Piazza San Carlo

Wij raden je aan om het Piazza San Carlo langs het zuidwesten te betreden. Dan zal je namelijk eerst langs de tweelingkerken Santa Cristina en San Carlo moeten passeren, die de ingang van het plein als het ware bewaken. In het midden van het plein staat een monument van dezelfde Emanuele Filiberto die verantwoordelijk is voor het koninklijk paleis en de koninklijke kerk. Het bronzen beeld toont Emanuele te paard en is van de hand van Carlo Marochetti uit 1838. Het piazza werd gebouwd in de 16de en 17de eeuw, in de typische barok stijl. Het is er heerlijk vertoeven en je moet zeker een bezoekje brengen aan de restaurants en cafés op en rond het plein.

Piazza San Carlo

Allianz Stadium Juventus

Als je weet dat de voetbalclub van Turijn Juventus heet, zal het je niet verbazen dat het Juventus Stadium (of Allianz Stadium) ook in Turijn ligt. Dit stadion biedt plaats aan 41.000 toeschouwers en werd geopend in 2011. Het is gebouwd op dezelfde locatie als het Stadio delle Alpi, het eerste stadion van de voetbalclub dat er stond sinds 1990. Dat stadion was echter niet ideaal en daarom verhuisde de ploeg in 2006 tijdelijk zodat het nieuwe stadion gebouwd kon worden. Het nieuwe complex omvat ook een winkelcentrum met parking, het Juventus Museum en een medisch complex genaamd J-Medical. Elke dag worden er rondleidingen van 70 minuten georganiseerd waarbij je een kijkje kunt nemen achter de schermen van deze beroemde ‘serie A’-club.

Meer info over het bezoeken van het Juventus stadion

Villa della Regina

Het Villa della Regina is een paleis uit de 17de eeuw dat deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed. Het werd gebouwd door het hertogdom van Savoye als privé-villa met eigen wijngaard voor Prins-Kardinaal Maurizio van Savoy. Hij liet de villa na aan zijn vrouw en na haar dood kwam het in handen van Anne Marie d’Orléans, een nicht van Louis XIV, die getrouwd was met de toenmalige hertog van Savoye, Victor Amadeus II. Het is haar hand die we tot op de dag van vandaag terugvinden in de decoratie en inrichting. Haar oudste dochter Maria Adelaide (moeder van Louis XIV) haalde hier de inspiratie voor haar “Ménagerie” in Versailles. De villa is erg mooi bewaard gebleven en de prachtige schilderijen en beeldhouwwerken zijn zeker de moeite waard, net als de tuinen en het park.Porta Palazzo

De Porta Palazzo is de grootste openluchtmarkt van Europa. Elke dag vind je meer dan duizend kraampjes op en rondom het Piazza della Repubblica in het historisch centrum van Turijn. Verse groenten en fruit, kazen en vlees en allerlei Italiaanse specialiteiten worden hier verkocht. In een kleiner overdekt gedeelte van de markt vind je de kruidenmarkt: van typisch Piemontese kruiden tot alles wat je nodig hebt voor de Aziatische keuken. Op zaterdag duurt de markt de hele dag, en in de week zijn de kraampjes er slechts tot de middag aanwezig. Ook als je op zoek bent naar typische souvenirs, zal je op de Porta Palazzo markt je gading vinden. Er is namelijk ook een heel non-food sectie waar lokale spulletjes verkocht worden.

Lingotto

Wist jij dat de naam van het automerk Fiat eigenlijk een afkorting is van “Fabbrica Italiana Automobil Torino”? In de stad zal je dan ook zeker regelmatig verwijzingen zien naar het automerk. Wil je echt opzoeken hoe deze twee met elkaar verweven zijn? Bezoek dan zeker het Lingotto net buiten het historisch centrum van de stad. In 1922 werd deze Fiat-fabriek geopend, de grootste autofabriek tot dat moment. De lopende band besloeg 5 verdiepingen en bovenaan op het dak werden de nieuwe auto’s getest op de testbaan van vijfhonderd meter.

In 1982 werd de fabriek gesloten en werd het gebouw omgetoverd en gemoderniseerd. Een winkelcentrum, hotels, tentoonstellingsruimtes en enkele kantoorruimtes vullen het gebouw tegenwoordig. Je kan er nog steeds de geschiedenis van Fiat ontdekken en wandelen over de originele testbaan.

Lingotto