Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Turijn op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.
Uitgebreide reisinformatie over Turijn vind je terug op de vele Turijn sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Turijn of de regio Piëmonte kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Alarmnummers
In geval van nood bel je in Turijn het alarmnummer 113. Het noodnummer van de politie (Carabinieri) is 112.
Coperto
Iets wat je geregeld op menukaarten en rekeningen zult zien staan is ‘coperto’. Dit is bedieningsgeld. Vaak zit brood en soms ook tafelwater inbegrepen. Coperto is een vast bedrag per persoon in plaats van een percentage. Vanwege de coperto hoef je geen fooi meer te geven, maar het mag natuurlijk altijd wel. Zeker als blijk van waardering voor goede service is een fooi zeker op zijn plaats.
Drinkwater
Je hoeft in Turijn geen mineraalwater uit fles te kopen als je dorst hebt. Het kraanwater is prima drinkbaar en is een heel stuk goedkoper dan het water uit een plastic fles(je). Je beperkt door het drinken van leidingwater de afvalberg een beetje.
Elektriciteit
In Italië (dus ook in Turijn) heeft men 230 volt wisselstroom. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel kunnen er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Naast de standaard Europese stopcontacten kent men in Italië ook de driepins-stekkers en stopcontacten van type L. Onze stekkers passen daar meestal wel gewoon in. Vaak moet je wel wat harder doorduwen, omdat deze stopcontacten voor onze tweepinsstekkers wat aan de nauwe kant zijn. Geaarde stekkers, bijvoorbeeld van de oplader van een laptop, passen vaak niet in de ’type L’-stopcontacten.
Feestdagen
In Italië, dus ook in Turijn, viert men een aantal officiële feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten.
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
2 juni – Feest van de Republiek
24 juni – San Giovanni Battista (patroonheilige van Turijn)
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstmis
26 december – Heilige Stefanus
Variabele feestdagen Italië:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren
Fooien
Indien er ‘coperto’ (bedieningsgeld) wordt berekend in een restaurant of andere horecagelegenheid, dan hoef je in principe geen fooi te geven. Het mag wel. Coperto dient als een soort van bedieningsgeld. Het betreft altijd een vast bedrag per persoon, ongeacht het aantal genoten gangen of het uitgegeven bedrag aan eten en drinken. Je mag natuurlijk gewoon een fooi bovenop de rekening geven als er toch ‘coperto’ berekend is. Het hoeft echter niet. Op plekken waar geen ‘coperto’ betekend wordt is het vrij gebruikelijk om pakweg tien procent over de rekening aan fooi te betalen.
Voor degene die je (hotel)kamer schoonmaakt laat je dagelijks 1 tot 2 euro achter als fooi. Doe dat bij voorkeur door het geld op het hoofdkussen weg te leggen. Op die manier ontstaat er geen verwarring over het doel van het geld.
Geld
Over geld gesproken: in Turijn en de rest van Italië betaal je gewoon met euro’s. De Italiaanse lira is tegelijkertijd met onze gulden (wie kent hem nog?) verdwenen. Je kunt natuurlijk stapels met contant geld meenemen vanuit Nederland. Handiger is om ter plaatse geld op te nemen via één van de vele geldautomaten of door elektronisch te betalen. Je kunt op vrij veel plekken met je bankpas (let op het Maestro-logo) of creditcard (vooral Visa en MasterCard) betalen.
Internet
Heb je een mobile telefoon met een ruime internetbundel gekoppeld aan je abonnement (of prepaid-kaart)? Dan kun je volop internetten via het mobiele netwerk. De dekking is over het algemeen goed in Turijn.
Wil je data besparen dan kun je in Turijn volop gebruik maken van gratis wifinetwerken. De stad zelf biedt gratis wifi aan, maar ook allerlei restaurants, bars, winkels en hotels bieden hun klanten gratis internet via draadloos internet aan. Vaak moet je wel even om het wachtwoord vragen of je aanmelden.
Kleding
Wil je goed blenden tussen de lokale bevolking, probeer je dan enigszins smaakvol te kleden. Dat is in ieder geval wat de Italianen zelf wel doen. Houd bij je kledingkeuze in ieder geval rekening met wat je die dag gaat doen. In een korte broek een restaurant bezoeken hoort bijvoorbeeld niet, maar ook het met onbedekte schouders of op andere wijze te blote kleding een kerk bezoeken kan ook niet.
Plattegrond
Met een goede plattegrond kun je prima navigeren binnen Turijn. De toeristische dienst van Turijn biedt gratis stadsplattegronden aan waar de belangrijke bezienswaardigheden en musea duidelijk op vermeld staan. Je vind het hoofdkantoor van de toeristische dienst in het hart van de stad, aan de Piazza Castello 161. Hier kunnen ze je ook advies geven of wat er te zien en te doen is in Turijn en omgeving. Tevens kun je hier terecht voor de OV-kaarten en de Torino-Piemonte Card.
Reisdocumenten
De grenscontroles zijn dan misschien wel verdwenen tussen bijvoorbeeld Italië en landen zoals Nederland (luchtverkeer), Frankrijk en Oostenrijk, eigenlijk kun je niet zonder geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort of ID-kaart naar Turijn reizen. Luchtvaartmaatschappijen vragen vaak om legitimatie tijdens het boarden. Ter plaatse moet je je ook kunnen identificeren, bijvoorbeeld bij je accommodatie tijdens het inchecken.
Taal
In Turijn wordt Italiaans gesproken. Dit is de officiële taal en de voertaal. Met Engels kun je je over het algemeen prima redden in Turijn. Weet wel dat niet iedereen Engels spreekt en dat menukaarten ook niet altijd in het Engels beschikbaar zijn.
Telefoneren
Met een mobiele telefoon kun je in vrijwel heel Turijn goed telefoneren. Wat je wel zult merken is dat het bereik in gebouwen soms minder goed of zelfs helemaal weg kan zijn. Dit is vooral het geval als je je in het hart van oudere gebouwen bevindt. Als je naar Nederland wilt bellen dan moet je eerst 0031 of +31 intoetsen en vervolgens de eerste ‘0’ van het abonneenummer of mobiele nummer weglaten. Voor België is dat 0032 of +32.
Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil tussen Turijn en Nederland of België. Dat komt omdat we in dezelfde tijdzone liggen. Turijn (Italië) doet net als ons aan wintertijd en zomertijd. De zomertijd gaat in op de laatste zondag van maart en de wintertijd gaat tijdens de laatste zondag van oktober weer in.
Veiligheid
Turijn is een vrij veilige stad waar je je als toerist niet snel bedreigd zult voelen. Toch merk je dat ook hier de afgelopen jaren de kleine criminaliteit toegenomen is. Zakkenrollerij komt op steeds grotere schaal voor en het zijn vaak de toeristen die hierbij het slachtoffer zijn. Probeer de dieven geen kans te geven door je waardevolle spullen en geld uit het zicht te houden lastig bereikbaar te maken. Wees extra op je hoede op drukkere plekken zoals markten en in het openbaar vervoer.
Een ander toenemend probleem zijn de mannen die proberen gekleurde touwtjes om je pols te binden. Dit lijkt in eerste instantie allemaal goed bedoeld te zijn, maar het is feitelijk een irritante wijze om te proberen geld van je af te troggelen. Al snel laten ze hun ware intentie zien: ze willen geld van je hebben. Als je niets geeft of in hun ogen te weinig, dan zeuren ze door. Ze kunnen hierbij zelfs intimiderend worden. Daarom opereren ze vaak ook in groepen.