Musea in Turijn

Voor veel stedentrippers is een bezoek aan een stad niet compleet zonder tenminste één of meerdere musea bezocht te hebben. Dat geldt zeker voor een bestemming zoals Turijn. Hier kun je verschillende prachtige musea bezoeken die echt iets toevoegen aan je bezoek aan Turijn. Met name het filmmuseum en het Egyptisch museum zijn echte toppers, maar in een echte autostad als deze mag natuurlijk ook een bezoek aan het automobielmuseum niet ontbreken. Voor kunstliefhebbers biedt Turijn uiteenlopende musea waar je verschillende facetten en tijdperken van kunst kunt bewonderen.

Op deze pagina bieden we een overzicht van een aantal musea in Turijn die volgens ons de moeite van het bezoeken waard zijn.Museo d'Arte Orientale

In 2008 werd er in het Palazzo Mazzonis een nieuw museum toegevoegd aan het al rijk gevulde culturele aanbod in Turijn. Het Museo d’Arte Orientale of M.A.O. is – hoe kan het ook anders – een museum waar kunst uit het Verre Oosten tentoongesteld wordt. Specifiek gaat het dan over Zuid-Azië (Gandhara, India en Zuidoost-Azië), China, Japan, de Himalaya en de islamitische Aziatische landen. Het museum is op maandag gesloten en open van 10.00 tot 18.00 van maandag tot vrijdag. In het weekend kan je het Museo d’Arte Orientale bezoeken van 11.00 tot 19.00 (20.00 op zaterdag) en elke eerste dinsdag van de maand is toegang gratis!

Meer info over het Museo d’Arte Orientale

Museo Egizio

Wie geïnteresseerd is in de Egyptische Oudheid zal zich kunnen vergapen in het Museo Egizio of Egyptisch museum in Turijn. Je vindt hier een van de grootste verzamelingen van Egyptische antieke voorwerpen, meer dan 30.000 artefacten om precies te zijn. Guarino Guarini ontwerpt het museum eind 17de eeuw, als school voor de jonge adel van Turijn. Daarna wordt dit het thuis van de Academie van Wetenschappen, vooraleer het zijn nieuwe bestemming als Egyptisch museum krijgt. Sarcofagen, mummies, 3 versies van het Egyptisch Dodenboek, een uit steen gehouwen tempel, schilderijen, koninklijke beeldhouwwerken, een hele kamer vol Papyrusrollen en nog zoveel meer kan je in het Museo Egizio ontdekken.

Meer info over het Museu Egizio

Museo Egizio

Museo d’Arte Urbana

Het M.A.U. of Museo d’Arte Urbana is een uniek openluchtmuseum in de Campidoglio wijk van Turijn. Dat is een van de oudste districten van Turijn, en het museum opende er zijn deuren eind jaren ‘90. Wat kan je je hier bij voorstellen? Muurschilderingen en kunstzinnig metselwerk sieren de muren in deze wijk, vaak privé-kunstwerken die vrij te bezichtigen zijn. Werken van lokale kunstenaars worden afgewisseld met gerenommeerde internationale artiesten, zoals de Egyptische Fathi Hassan. Wat lokaal talent betreft wijzen we graag op de bankjes in de tuinen van Piazza Moncenisio. Die werden in 2010 geschilderd door de Turijnse Vito Navolio, als hulde aan tien grote meesters van de hedendaagse kunst, waaronder Andy Warhol, Fathi Hassan, Piet Mondriaan, Jackson Pollock en Pablo Picasso.

Museo dell'Automobile

Wie in Torino rondloopt, zal al snel de talrijke verwijzingen naar het Italiaanse automerk Fiat opmerken. Behalve de oude Fiat-fabriek in Lingotto, kan je ook het Museo dell’Automobile bezoeken in Turijn. Hier vind je de volledige geschiedenis van de auto, van de jaren 1880 tot nu. 200 auto’s van 80 automerken uit 8 landen zijn hier tentoongesteld op 19.000 m2. Verder vind je er ook een bibliotheek, documentatiecentrum, boekwinkel en auditorium – allemaal voor autoliefhebbers. Wil je de eerste Italiaanse auto’s bewonderen, zoals een Bernardi uit 1896 en een Fiat van 1899? Of wat denk je van een Rolls Royce uit 1914 en verschillende racewagens van Ferrari en Alfa Romeo? Het museum is elke dag open, maar bekijk de openingsuren wel even op voorhand want die variëren van dag tot dag

Meer info over het Museo dell’Automobile

Museo dell'Automobile

Palazzo Madama

In het Palazzo Madama museum vind je een volledig overzicht van het verleden van Turijn, vanaf de Romeinse stichting tot nu. Het prachtige gebouw krijgt zijn naam van de koninginnen Christine Marie van Frankrijk en Marie Jeanne van Savoye die het gebouw inrichten en opknappen terwijl zij er wonen, zoals het tot nu bewaard is gebleven. Je kan er meer dan 70.000 kunstwerken van de middeleeuwen tot de barok bewonderen, die tien eeuwen aan Italiaans vakmanschap aantonen. Daarnaast vind je in het Palazzo Madama ook het Museo Civico d’Arte Antica over de oudheid. Verspreid over vier verdiepingen, kan je Romeinse funderingen, overblijfselen van het 15de eeuwse kasteel zelf, een tentoonstellingen over keramiek, juwelen, glas en textiel en tot slot een schattoren bezoeken.

Meer info over het Palazzo Madama

Palazzo Madama

Armeria Reale

De Armeria Reale opende al in 1837 om wapens en wapentuig tentoon te stellen. Het zwaard van Napoleon, talrijke harnassen en wapens waaronder ook een uitgebreide Oosterse wapencollectie en het originele uniform van Vittorio Emanuele II zijn enkele van de must-see stukken in deze koninklijke wapenkamer. Maar ook de locatie waar het museum zich bevindt is de moeite waard: de lange gang is prachtig gedecoreerd met schilderijen en afgewerkt in goud. Bezoek zeker ook de Cavallerizza Reale, de vroegere koninklijke stallen. Wist je trouwens dat deze stallen verbonden zijn met het paleis zelf? Zo moest de koninklijke familie niet buiten komen om naar hun paarden te gaan.

Armeria Reale

Museo Nazionale del Cinema

Een van de bekendste gebouwen in Turijn is het Mole Antonelliana, vlakbij de rivier Po en wel 167 m hoog. In dit prachtige gebouw vind je het Museo Nazionale del Cinema, waar de volledige filmgeschiedenis uitgebeeld wordt. Van het vroege schimmentheater en de camera obscura tot de moderne technieken van vandaag. Maar niet alleen dat, je kan er ook bijleren in de verschillende themakamers (o.a. horror, animatie, musica, 3D) en de beroemdste films die in Turijn opgenomen zijn ontdekken. In de Macchina del Cinema (of filmfabriek), worden de verschillende stappen in het productieproces van een film uitgelegd. Acteurs, kostuums, productie, regie, decor… werkelijk van alles passeert de revue. En helemaal bovenaan maak je een reis langs de geschiedenis van filmreclame. Ook voor kinderen is dit een erg interessant en leerrijk museum! Je kan trouwens ook een glazen lift tot in de koepel nemen, vanwaar je een prachtig uitzicht over Turijn hebt.

Museo Nazionale del Cinema

Museo Pietro Micca

Zoals vele grote historische steden, is ook Turijn gebouwd op een wirwar aan ondergrondse gangen, opslagplaatsen en vluchtwegen. Dit ondergrondse Turijn kan je bezoeken dankzij het Museo Pietro Micca. In het bovengrondse deel van het museum zijn de 14 km aan ondergrondse gangen in kaart gebracht, met uitleg over hoe en wanneer ze ontstaan zijn en waarvoor ze dienen. Maar het leukste en interessantste deel van dit museum bevindt zich ondergronds in dat gangenstelsel. Langs het Mezzaluna del Soccorso, het bastion San Maurizio en verschillende schuilplaatsen, ijskelders en opslagplaatsen kan jij wandelen, en dat tot wel 15 meter diep. Opgelet: het museum is gesloten op maandag, en elke eerste vrijdag van de maand is de toegang gratis.

Museo di Arti Decorative

Het museum voor Decoratieve Kunsten of Museo di Arti Decorative is volledig gefocussed op meubels en decoratie uit de 17de eeuw. Dit museum is mogelijk gemaakt door een Europese antiekhandelaar uit de 19de eeuw genaamd Pietro Accorsi. In een tijd waar iedereen keek naar de middeleeuwen, bleef hij gefocust op de zijde, rococo decoraties en het neoclassicisme uit de 17de eeuw waar hij zo’n bewondering voor had. Zijn huizen waren dan ook tot de nok toe gevuld met 17de eeuwse meubels en decoratie die door zijn nageslacht werden gedoneerd aan het Museo di Arti Decorative. Je krijgt het gevoel door 17de eeuwse huizen te wandelen, waar alle meubels, tapijten, beelden en schilderijen zijn achtergelaten.

Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli

Lingotto, het gebouw waarin vroeger de Fiat-fabriek huisde, is omgebouwd tot winkelcentrum, kantoren en hotels door architect Renzo Piano. Maar dat niet alleen, op de bovenste verdieping vind je het Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli museum. Dit museum huisvest een relatief kleine collectie van zo’n 250 schilderijen van grootmeesters als Picasso, Modigliani en Matisse, afgewisseld met tijdelijke tentoonstellingen. Maar met je entreeticket krijg je niet enkel toegang tot het museum en de tijdelijke tentoonstellingen. Je kan er namelijk ook mee naar boven gaan, tot op het dak van het Lingotto-gebouw. Daar bevindt zich de originele testbaan waar de nieuwe Fiat auto’s die uit de fabriek kwamen getest werden. Deze 500m lange testbaan is een bezoekje waard. Het geeft je bovendien een mooi uitzicht over Turijn.

Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli

Museo del Carcere Le Nuove

Het Museo del Carcere Le Nuove is een oude gevangenis die is omgevormd tot museum. Langs de originele muren wandel je naar het eerste binnenplein. Daar kan je de vrouwengevangenis, de eerste Duitse vleugel en de Centrale Kapel bezichtigen. Maar niet alleen de vleugels zijn bewaard gebleven, je kan ook binnenkijken in de cellen die vol graffiti staan en de cellen van de terdoodveroordeelden. Er worden verhalen verteld over hoe de mannen en vrouwen die van hun vrijheid werden beroofd voor een “vrij en democratisch Italië” toen leefden in deze gevangenis. Bekende criminelen, de strijd tegen het fascisme, de nazi-fascisten, het verzet tegen de Duitsers, deportatie … je krijgt het allemaal te zien; net als de laatste executie die heeft plaatsgevonden in Italië.

Palazzo Reale

Op het Piazza Castello in Turijn vind je Il Polo Reale, een verzameling van koninklijke gebouwen die werden omgetoverd tot museum. Het opvallendste van deze musea is zonder twijfel het Palazzo Reale. De strakke façade is van de hand van Carlo Morello en verbergt heel wat koninklijke pracht en praal binnenin. De hertogen van Savoye noemden dit paleis in eerste instantie thuis, gevolgd door de Italiaanse koning Vittorio Emanuele II. Het allereerste wat je opvalt wanneer je het Palazzo Reale betreedt is zonder twijfel de monumentale trap, de Scalone dei Forbici. Daarna volgen verschillende zalen en appartementen waar de hertogen en koninklijke familie leefden. Die zijn versierd met prachtige fresco’s, schitterende kroonluchters, spiegels, tapijten, portretten en plafondschilderingen. De authentieke meubels zijn gedekt met schitterend porselein uit het Verre Oosten. De troonzaal, balzaal voor tweeduizend mensen en staatsiezalen vervolledigen het prachtige geheel.

Palazzo Reale