Reizen naar Turijn

Je kunt vanuit Nederland op verschillende manieren naar Turijn reizen. De meest eenvoudige en snelle manier is om het vliegtuig te nemen. Als je rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Turijn vliegt dan moet je dat binnen anderhalf uur kunnen doen. Natuurlijk komt er nog de nodige tijd bij voor het reizen van en naar de luchthaven, het boarden, het uitstappen en als je met ruimbagage reist ook nog het wachten op je koffer of tas.

Met de auto naar Turijn reizen is ook prima mogelijk. De afstand vanuit Utrecht bedraagt ruim elfhonderd kilometer, wat je in ongeveer twaalf uur af kunt leggen exclusief pauzes en eventuele vertragingen. De meeste mensen die met de auto naar Turijn reizen die doen dat niet alleen voor een bezoek aan Turijn, maar combineren Turijn vaak met een andere bestemming in Italië of een rondreis door dit prachtige land. Zo zijn er redelijk wat mensen die een vakantie elders in de regio Piëmont vieren en een dagje (of langer) naar Turijn gaan.

Vliegen naar Turijn

De afstand tussen Amsterdam en Turijn bedraagt hemelsbreed iets meer dan achthonderd kilometer. Met het vliegtuig betekent dat een effectieve vluchttijd van ruim één uur, exclusief het taxiën van en naar de landingsbanen. Dankzij KLM kun je rechtstreeks vanaf Schiphol naar het internationale vliegveld van Turijn vliegen. Meestal gaat er zelfs meer dan één rechtstreekse vlucht per dag. Als je een overstap op Parijs of Rome prima vindt dan zijn er nog veel meer mogelijkheden. Je kunt dan met Alitalia via Rome vliegen of met KLM/Air France via de Franse hoofdstad Parijs. Die tickets kunnen goedkoper zijn dan de rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Turijn. Lowbudget vliegen kan ook: de Spaanse prijsvechter Vueling biedt tickets naar Turijn aan via Barcelona.

De ticketprijzen beginnen ongeveer rond de honderd euro voor een retourtje. Op tijd boeken is dan wel het advies. Hoe dichter je bij de vertrekdatum komt, des te hoger de ticketprijzen vaak liggen. Een week voor vertrek kan dat opgelopen zijn naar 400-500 euro voor een rechtstreeks ticket in de economyklasse.

vliegen naar Turijn

De luchthaven van Turijn

Hoewel Turijn tot de grootste steden van Italië behoort, heeft Turijn een vrij bescheiden luchthaven. Turin-Caselle Airport verwerkt jaarlijks ongeveer vier miljoen passagiers, waarvan een redelijk deel bestaat uit zakenreizigers en beursbezoekers. Het vliegveld ligt ongeveer 16 kilometer ten noordwesten van het centrum en heeft één start- en landingsbaan. Dat is over het algemeen voldoende om de aankomende en vertrekkende vluchten efficiënt te kunnen verwerken. Op drukkere momenten kan het even aansluiten zijn in de rij om op te kunnen stijgen.

De luchthaven van Turijn

Reizen tussen de luchthaven en de stad

Er zijn verschillende manieren om vanaf de luchthaven van Turijn naar de stad te reizen (en vice versa). Als je een auto gehuurd hebt dan reis je natuurlijk met je huurauto naar je eindbestemming in Turijn. Wie geen huurauto ter beschikking heeft (als je alleen naar Turijn zelf reist heb je die helemaal niet nodig) die heeft drie opties. De snelste maar ook duurste manier is met de taxi. Dat kost je ongeveer 30-35 minuten tijd en ongeveer veertig euro. Wie goedkoper wil reizen, zeker als je alleen of met z’n tweeën reist, die kiest voor het openbaar vervoer. Helaas is er geen metrolijn of trein tussen het centrum en het vliegveld.

De meest gebruikte OV-optie is de luchthavenbus van SADEM. Deze rijdt van de luchthaven ongeveer 2 tot 4 keer per uur naar de stad. Eerst stopt de bus bij treinstation Porta Susa aan de westkant van het centrum en vervolgens bij treinstation Porta Nuova aan de zuidkant van het centrum. Van het vliegveld naar Porta Susa duurt ongeveer veertig minuten. De rit naar Porta Nuova duurt tien minuten langer. Vanuit beide treinstations kun je met de metro, tram of bus verder reizen naar je eindbestemming in Turijn of als deze in de buurt van één van de stations ligt kun je natuurlijk ook te voet het laatste deel afleggen.

Vanaf de luchthaven kun je ook met de trein richting de stad reizen. Dit is wat omslachtiger en de frequentie is vrij laag (twee keer per uur). In een kleine twintig minuten reis je van de luchthaven naar treinstation Dora GTT. Dan ben je nog niet in het centrum van Turijn. Met de tram kun je verder richting het centrum reizen, waar je waarschijnlijk nogmaals over moet stappen om naar je eindbestemming te reizen.

Reizen tussen de luchthaven en de stad met de bus

Met de auto naar Turijn reizen

Turijn is vanuit Nederland prima bereikbaar met de auto. Als je vanuit Utrecht meet dan is de afstand ruim elfhonderd kilometer. Er zijn grofweg twee routes. Veel mensen kiezen voor de route via Duitsland en Zwitserland. Dit is vaak de kortste en snelste route. Voor het stuk door Zwitserland heb je een tolvignet nodig. Dit is een jaarbiljet. Rijd je via Frankrijk en dan net onder Zwitserland (ter hoogte van Genève) door, dan is dat vanuit centraal Nederland ongeveer zeventig kilometer en normaliter een half uur extra rijden. Vanuit het zuidwesten van Nederland maakt het qua tijd en afstand amper uit. Het nadeel van de route door Frankrijk is dat je over een redelijk groot deel van de route tol moet betalen. Dit is bij elkaar opgeteld meer dan wat het Zwitserse tolvignet kost.

Met de auto naar Turijn reizen

Als je met de auto naar Turijn komt dan moet je er rekening mee houden dat je zonder vergunning een redelijk groot deel van het centrum niet in mag overdag. Deze zone staat aangegeven met borden waarop ‘zona traficco limitato‘ staat. Een aantal parkeergarages aan de rand van deze zone, zoals bijvoorbeeld die onder het Piazza Vittorio Veneto, is wel bereikbaar. Als je gaat parkeren in Turijn dat is het sowieso aan te raden om dat in een parkeergarage te doen. Op die manier weet je zeker dat je auto niet ergens staat waar een of ander parkeerverbod geldt en als je voor meer dan een paar uur parkeert dan is een parkeergarage vrijwel altijd gunstiger dan op straat parkeren.

hier mag je als toerist niet inrijden

Met de trein naar Turijn reizen

Je kunt Turijn zowel vanuit Nederland als natuurlijk vanuit diverse plekken in Italië prima met de trein bereiken. Als je in de regio Piëmont verblijft en een dagje naar Turijn wilt gaan, dan moet je zeker overwegen om de trein in plaats van de auto te nemen. Je hoeft je in de stad dan niet druk te maken over waar je wel of niet mag rijden en parkeren. Ook vermijd je het moeten betalen van vrij hoge parkeerkosten in Turijn. Vanuit beide treinstations (Porta Susa en Porta Nuova) kun je prima Turijn te voet verkennen. Onze voorkeur zou uitgaan van Porta Nuova, omdat je dan de mooiste wandeling richting het hart van de stad maakt: over de Via Roma. Binnen Italië kun je uit verschillende spoorbedrijven kiezen: Trenitalia en Italo. Kijk even goed wie de beste prijzen of tijden heeft voor het moment dat jij wilt reizen. Kaartjes kun je vooraf via internet kopen, via de ticketautomaten op treinstations en vaak ook nog via loketten.

Vanuit Nederland kun je ook prima met de trein naar Turijn reizen. Dankzij de prima verbindingen via Parijs en Lyon kun je in nog geen elf uur tijd vanaf Utrecht Centraal naar Turijn reizen. Met de auto lukt je dat in de praktijk nooit. In theorie kun je in elf uur misschien dan wel van Utrecht naar Turijn rijden, maar in de realiteit zorgen pauzes en verkeersdrukte ervoor dat de uiteindelijke reis vaak iets tussen de 14 en 16 uur duurt. Om met de trein vanuit Nederland naar Turijn te reizen zul je je tickets vooraf moeten reserveren. Hoe eerder je dat doet, des te goedkoper de tarieven vaak zijn. Online reserveringen zijn mogelijk via www.ns-international.nl.

Met de trein naar Turijn reizen