De reden dat je op deze pagina terecht gekomen bent is hoogstwaarschijnlijk omdat je een stedentrip naar Turijn overweegt of zelfs al geboekt hebt. Je bent niet de enige, maar gelukkig behoor je ook nog niet tot een massale groep toeristen die Turijn overspoelt. In tegenstelling tot sommige andere Italiaanse bestemmingen kun je in Turijn nog genieten van de echte stad. Hier is er immers nog sprake een gezonde mix tussen de lokale bevolking, zakenreizigers en toeristen. Daardoor voelt Turijn authentiek. Je loopt niet in een soort van veel te druk openluchtmuseum, maar je gaat de stad zelf voelen, ruiken, horen en proeven. Vooral dat laatste is ook in Turijn van toepassing. De Italiaanse keuken behoort natuurlijk al tot de beste keukens ter wereld en in Turijn merk je dat er een Bourgondische inslag heerst die veel lekkere streekproducten en -gerechten opgeleverd heeft.
Turijn bezoeken
Kijkend naar de Nederlandse markt dan wordt Turijn vooral bezocht door toeristen die in de regio Piëmont hun vakantie vieren en door mensen die voor een beurs, congres of zaken naar Turijn reizen. Het aantal stedentrippers dat puur voor een bezoek aan Turijn naar Italië vliegt is relatief klein. Een gemiste kans, want Turijn is een geweldige bestemming om voor een paar dagen naartoe te reizen. Als je wilt kun je Turijn in één of twee dagen ‘doen’, maar als je de tijd hebt dan kun je gemakkelijk drie, vier of vijf dagen in deze leuke boeiende stad doorbrengen zonder dat je je een moment hoeft te vervelen.
Wat wij aangenaam vinden aan Turijn is dat het wel toeristisch is, maar niet té toeristisch. Hier is geen sprake van overtoerisme, waar steden zoals Rome, Florence en vooral Venetië wel mee te maken hebben. Hier is nog sprake van een goede balans tussen toerisme en het normale leven. De stad wordt niet ontwricht door het toerisme. Dat heeft een positieve bijwerking op de prijzen. Uit eten, een drankje doen op een terras of in een bar en het overnachten is in Turijn nog prima te betalen. Hier zie je (nog?) geen woekerprijzen in de horeca op de zogenaamde hotspots van de stad. Ja, op sommige plekken betaal je wel iets meer voor een kopje koffie, een borrel of een maaltijd, maar het loopt hier niet uit de hand zoals je dat in een aantal andere steden wel ziet. Prijzen van pakweg vier tot vijf euro voor een espresso of bijna een tientje voor een frisdrank zul je hier echt niet tegenkomen.
Overnachten in Turijn
Als je een stedentrip naar Turijn boekt dan zijn er twee goede plekken om te overnachten. De meest centrale plek is natuurlijk in het centrum van de stad. Hier zit je op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van Turijn en je zult voor een hapje of een drankje zelden ver hoeven te lopen. Hoe centraler je hotel, B&B of appartement zit, des te hoger de prijzen vaak zijn. Het kan daarom de moeite waard zijn om naar een alternatief te kijken.
Wij verblijven graag in Lingotto. Hier zitten twee hotels in de oude FIAT-fabriek die omgebouwd is tot een winkelcentrum. Het NH Lingotto hotel zit het allergunstigste: centraal in Lingotto en op honderd meter van het metrostation. Aan de noordkant van Lingotto zit Double Tree by Hilton Lingotto. De loopafstand tot het metrostation bedraagt voor dit hotel ruim vierhonderd meter. Wij hebben zelf in dit aangename hotel overnacht. Het mooie van deze twee hotels is dat ze zich vooral richten op zakenreizigers. Gedurende de weekeindes en als er geen beurs of congres is, is er minder vraag naar kamers door zakenreizigers. Het resultaat is dat je beide hotels dan vaak voor zeer leuke prijzen kunt boeken. En met de metro sta je in ongeveer tien minuten in het centrum van de stad.
Betaal niet teveel voor je hotel
Er zijn inmiddels zoveel boekingssites dat je kunt verdwalen in het ruime aanbod. Wat wij zelf altijd doen is bij vergelijkingssite Trivago zoeken. Je ziet dan meteen de prijzen per aanbieder, zodat je snel kunt zien waar je de laagste prijs voor een bepaald hotel betaalt. De prijzen kunnen onderling immers aardig verschillen, waardoor vergelijken echt de moeite waard is. Soms wordt er tientallen procenten korting gegeven op bepaalde accommodaties.
Torino-Piemonte Card
Voor sommige steden zijn de zogenaamde city cards amper de moeite waard, maar in het geval van Turijn is de ‘Torino-Piemonte Card’ vaak voordeliger als je meerdere betaalde bezienswaardigheden wilt bezoeken. De eendaagse kaart laat je drie musea, paleizen of andere bezienswaardigheden ‘gratis’ bezoeken. Als je de tweedaagse kaart (48 uur) aanschaft dan geldt er geen limiet. Als je meer dan drie tot vier bezienswaardigheden en musea bezoekt waar je normaliter entreegeld voor moet betalen, dan heb je je investering er al uit. En geloof ons: je hoeft niet veel moeite te doen om voordeel te halen bij de aanschaf van deze toeristenkaart.
Openbaar vervoer zit niet inbegrepen in de Torino-Piemonte Card. De stad is vrij compact, waardoor je dat eigenlijk niet nodig hebt tenzij je buiten het centrum overnacht. Als je meerdere keren op een dag gebruik wilt maken van het openbaar vervoer dan moet je het aanschaffen van een kaart voor 1, 2 of 3 dagen overwegen. Dat is dan al snel voordeliger dan losse kaartjes. Goed om te weten is dat dergelijke OV-kaarten voordeliger zijn als je ze in een kantoor van de toeristische dienst aanschaft dan wanneer je ze uit een automaat koopt.
Vervoer in Turijn
Het centrum van Turijn is redelijk compact. Je kunt in pakweg twintig minuten van het zuiden naar het noorden van het centrum lopen en ook de wandeling van de westelijke grens van het centrum richting de oostkant neemt niet veel meer in beslag. Wie enigszins goed ter been is kan daarom veel te voet doen. Een groot deel van de belangrijkste bezienswaardigheden van Turijn bevindt zich immers binnen het centrum van de stad. Mocht je al het loopwerk toch te veel vinden dan kun je gebruik maken van de tram, de bus en de moderne metrolijn. De ondergrondse metrotrein rijdt vanuit Lingotto via de zuidkant en westkant van het centrum naar het westen van de stad.
Het openbaar vervoer is vrij efficiënt en betaalbaar. Het is vaak voordeliger om een OV-kaart voor 1, 2 of 3 dagen te halen bij de toeristische dienst dan dat je losse tickets koopt voor het OV. Het toerismekantoor zit aan de Piazetta Reale.
Om jezelf als ‘groenste stad van Italië’ te kunnen presenteren moet je toeristen natuurlijk de mogelijkheid bieden om de stad op de fiets te verkennen. Daarin voorzien de gele stadsfietsen van (TO)BIKE. Deze fietsen staan op meer dan honderd automatische stations verspreid door de stad. Je kunt als toerist gebruik maken van een dagkaart. Die kost op het moment van schrijven 8 euro en is te koop bij het (TO)BIKE-kantoor aan de Via Santa Chiara 26F.
Voor toeristen is er een speciale toeristenbus. Deze dubbeldekkers rijden volgens het alom bekende hop-on-hop-off principe. Gedurende de geldigheid van je ticket (24 of 48 uur) kun je onbeperkt in- en uitstappen. Deze bussen rijden een toeristische route waarbij er haltes zijn bij populaire musea, monumenten en bezienswaardigheden.
Winkelen
Als mensen aan winkelen in Italië denken, dan is Milaan de eerste stad die naar boven komt. Als ware modehoofdstad is Milaan natuurlijk een uitstekende shoppingbestemming waar je vooral naar toe gaat voor kleding, schoenen en accessoires. Wie een leuke all-round stad om lekker te winkelen zoekt die is in Turijn prima op zijn of haar plek. In Turijn kun je ook prima gaan winkelen voor de allerlaatste mode, maar Turijn heeft veel meer te bieden. Hier vind je nog volop leuke winkels die allerlei lokale producten verkopen en die niet onder een grote keten valen. Turijn kent nog tal van leuke boetiekjes waar soms al generaties lang de mooiste producten verkocht worden. Denk hierbij onder andere de vele lekkernijen die in Turijn en omgeving geproduceerd worden zoals chocolade, koekjes, wijn en kaas.
De belangrijkste winkelstraat is de autovrije Via Roma. Vanwege de hoge huurprijzen voor de winkelpanden zitten hier vooral de grotere merken. Deze variëren van de toegankelijke grote ketens tot aan de luxe modemerken zoals Prada en Louis Vuitton. De statige uitstraling van de Via Roma doet de Amsterdamse P.C. Hooftstraat verbleken. Als je wat meer de zijstraten opzoekt van kom je al wat meer zelfstandige winkels tegen. Leuke winkelstraten zijn onder andere de Via Lagrange, de Via Po, de Via Garibaldi en de Via Pietro Micca.
Goed om te weten dat op zondag veel winkels in Turijn hun deuren gesloten en de rolluiken naar beneden houden. Enkel de bekende ketens in het hart van de stad en sommige toeristenwinkels zijn wel geopend op zondag. In de maand augustus zie je dat redelijk wat zelfstandige winkels ook gesloten zijn. Dit vanwege de zomervakantie. In deze maand valt er voor de winkeliers relatief weinig omzet te maken. Zij kiezen er traditioneel voor om in deze periode zelf op vakantie te gaan.
Winkelen met hoge kortingen doe je tijdens de uitverkoop. Voorafgaand aan de zomersluitingen in augustus vindt er eerst nog de grote zomeruitverkoop plaats. Deze seizoensuitverkoop begint in Turijn begin juli (meestal op een zaterdag) en duurt ongeveer acht weken. De kortingen lopen op tot wel 70% of meer. De winteruitverkoop begint in de eerste week van januari en duurt normaliter tot het einde van februari of zelfs begin maart. Mocht de oude collectie eerder uitverkocht raken dan kan een winkel natuurlijk altijd eerder stoppen met de uitverkoop, die men in Italië ‘saldi’ noemt.
Eten & drinken
Turijn staat bekend als een stad voor smulpapen. Het achterland levert geweldige ingrediënten voor de meest heerlijke lekkernijen. De bedrijven in en rond Turijn zijn meesters in het verwerken van de aangeleverde grondstoffen tot fantastische delicatessen. Denk hierbij aan verrukkelijke kazen en vleeswaren, allerlei zoetigheden zoals koekjes, chocolade en snoepjes en verschillende soorten lokale gerechten. Door het enorme aanbod van goede verse ingrediënten is het aanbod enorm. Er is eigenlijk bijna geen plek in Turijn waar je slecht eet. Zelfs restaurants die volgens de reviewsites tot de middenmoot behoren, zijn vaak beter dan wat je in veel andere bestemmingen te eten krijgt.
Als je de kans krijgt, ga dan zeker proberen om de echte Piemontese keuken te ontdekken. Er zijn tal van restaurants en andere eetgelegenheden waar je kennis kunt maken met typische streekgerechten zoals Brasato al Barolo, Uova al Tartufo of een overheerlijke risotto met de seizoensgroenten en andere ingrediënten van dat moment kunt bestellen. Een duidelijke trend in Turijn is de opkomst van zaken die zich specialiseren in vers belegde broodjes en dan met name focaccia. Voor vrij weinig geld kun je op deze manier een zeer smaakvolle en goed vullende lunch nuttigen.
Wat niet iedereen weet is dat Turijn een echte koffiestad is. Nu houden Italianen over het algemeen al heel erg van koffie. Hier in Turijn mag je echt spreken van een duidelijke koffiecultuur. Op vrijwel iedere hoek van de straat kun je terecht voor een goede kop koffie. In de ochtend kiest men vooral voor een cappuccino. Later op de dag zijn het de espresso, doppio (dubbele espresso), lungo en allerlei varianten op koffie die veelvuldig gedronken worden. Iets wat typisch voor Turijn is, is de Bicerin. Dit is een combinatie van melk, koffie en chocolade. Het drankje is oorspronkelijk afkomstig uit Al Bicerin, dat het oudste café van Turijn is. Al sinds 1763 weet men deze plek te vinden om te genieten van een goede koffie, begeleid door zoetigheden zoals taart of koekjes.
De koffiecultuur van Turijn komt mede voort uit het feit dat traditioneel veel koffiebranders en koffiehuizen zaten. Zo komt het wereldwijd bekende koffiemerk Lavazza uit Turijn. Al sinds 1895 staat dit merk bekend om de uitstekende koffie. Het familiebedrijf is sindsdien uitgegroeid tot een koffiegigant die goed is voor een jaarlijkse omzet die tegenwoordig boven de twee miljard euro ligt.
Iets wat je ook als typisch Turijns mag beschouwen is Martini. Men zegt weleens dat vermout, het product waar het merk Martini groot mee is geworden, een uitvinding uit Turijn is. Dat is echter niet waar. Vermout, dat een versterkte wijn is die op smaak gebracht wordt met kruiden en aromatische planten, komt eigenlijk uit Frankrijk. Het zijn de Italianen die vermout op grote schaal zijn gaan produceren. Verschillende producten zoals Martini & Rossi en Cinzano komen uit Turijn.
Vermout wordt vooral gedronken als aperitief. Er wordt zelfs beweerd dat de gewoonte om een alcoholische drank als aperitief te drinken, dus als doel om de eetlust op te wekken, in Turijn is ontstaan. Of dat een voldongen feit is, valt te betwisten. Dat een aperitief drinken veel populariteit geniet in Turijn zal echter niemand ontkennen. Naast vermout doen ook de Aperol spritz en Campari het goed als aperitief in de Turijnse bars.