Bij Italië denk je al snel aan een warm mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers. Dat op een groot deel van het land van toepassing, maar Turijn is een beetje een uitzondering op deze regel. In Turijn heerst een warm zeeklimaat, dat in de basis lijkt op het klimaat van Nederland. Het enige verschil tussen het klimaat van Turijn en het Nederlandse klimaat is dat de warmste maand in de hoofdstad van Piëmont een warmste maand heeft waarvan de gemiddelde temperatuur de grens van 22 graden Celsius overschrijdt.
Het weer in Turijn wordt beïnvloed door de ligging op de Povlakte en de nabijheid van de Alpen. Hierdoor zijn in de wintermaanden lagere temperaturen mogelijk en zie je in Turijn een neerslagpatroon dat anders is dan op veel andere plekken in Italië. Met een jaarlijkse neerslagsom van bijna duizend millimeter is Turijn zelfs natter dan een gemiddelde bestemming in Nederland. Niet iets wat je direct verwacht in een mediterraan land, hè?
Als je naar de klimaatstatistieken kijkt dan zie je dat Turijn duidelijke seizoenen kent. De winter begint in december en duurt tot en met februari. Vanaf maart zie je een significante stijging in de gemiddelde temperaturen. Dit is het moment dat de lente aanbreekt. In juni begint de zomer, die tot in september aanhoudt, waarna de herfstperiode aanbreekt die tot en met november duurt.
Tijdens de koelste maanden december en januari ligt de gemiddelde maximumtemperatuur meestal ergens tussen de 5 en 10 graden Celsius. In de nacht daalt het kwik meestal naar waardes die enkele graden onder het vriespunt liggen. Het kan dan af en toe venijnig koud worden in Turijn met maxima die overdag niet boven het vriespunt uitkomen en in de nacht strenge vorst met temperaturen onder de min 10 graden. Vorst kan in theorie voorkomen tot begin mei. In de praktijk komen de laatste dagen met nachtvorst voor in april. Vanaf maart zie je de temperaturen iedere maand een stapje omhoog gaan. In mei is het overwegend lenteachtig (minstens 20 graden) en tijdens sommige dagen al zomers (minstens 25 graden).
Juli en augustus zijn ronduit zomers te noemen. De temperaturen liggen in de middag dan gemiddeld tussen de 24 en 30 graden Celsius. Jaarlijks komen er ook wel een aantal dagen voor waarbij de tropische grens van 30 graden gehaald en overschreden wordt. ’s Avonds kan het zwoel zijn, maar in de loop van augustus merk je al dat het ’s nachts al wat vaker iets frisser kan gaan worden.
Vanaf september merk je dat de temperaturen gemiddeld genomen dalen. Dit gaat gecombineerd met minder zon en meer regen, hoewel je sommige jaren het geluk kunt hebben dat de maand september veel mooi nazomerweer oplevert. In oktober en november maakt de gemiddelde temperatuur flinke stappen naar beneden. Je merkt vooral ook dat het weerbeeld somberder wordt.
Voor Italiaanse begrippen valt er in Turijn vrij veel neerslag. Door de ligging aan de zuidoostelijke zijde van de Alpen valt het nog enigszins mee. De föhnwind zorgt in en rond Turijn vaak voor droger weer dan op andere locaties in de buurt van de Alpen. Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer 950 tot 1000 millimeter neerslag in Turijn. In de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse neerslag zoals sneeuw. Er valt in Turijn ongeveer 6 tot 8 dagen per jaar sneeuw. De rest van het jaar is het vooral regen die uit de hemel komt vallen.
Voorjaarsmaand mei is de natste maand van het jaar. Er valt dan gemiddeld zo’n 145 tot 150 millimeter regen in Turijn. De maanden april, juni en oktober behoren in Turijn ook tot de nattere maanden. De winter is de droogste periode van het jaar. In december, januari en februari valt er gemiddeld minder dan vijftig millimeter neerslag per maand. In de zomer valt er minder regen, maar zijn de buien vaak wel heftiger. Niet zelden gaan zomerse buien gepaard met onweer. In extreme gevallen kan er veel neerslag in korte tijd vallen in Turijn.
Het najaar is iets natter dan gemiddeld voor Turijn, met oktober als natste maand. Oktober is gemiddeld goed voor rond de honderd millimeter regen per maand. Sneeuwval is vrij ongebruikelijk in oktober. De eerste sneeuwvlokken worden soms in november gespot, maar december is gebruikelijker als maand waarin de eerste (vaak nog natte) sneeuw gesignaleerd wordt.
De zon schijnt geregeld in Turijn. Met op jaarbasis ongeveer tweeduizend uur aan zonneschijn doet de stad het niet slecht. Je ziet een voor Europa vrij normaal patroon in het aantal uren dat de zon ongehinderd door bewolking de stad Turijn kan bereiken. De wintermaanden zijn de somberste maanden en de zomer is veruit het zonnigst. Juli is de meest zonnige maand met gemiddeld 9 uur aan zonneschijn per dag. De maanden november en december zijn het minst zonnig. Met gemiddeld bijna vier uur aan zonneschijn per dag mag je Turijn echter niet uitgesproken somber noemen.
Turijn heeft een klein beetje geluk. In de winter komt er in de directe omgeving vrij veel mist voor, die best wel hardnekkig kan zijn. De stad zelf heeft minder last van mist dan het landschap er omheen.